Online magazín o tom, jak ušetřit a inspirovat se ve světě energií

Aktuálně čtete

Robota na výrobu vína se určitě nedočkáme
1 min 1995
9.1.2017 / mac / 1 min. čtení

Robota na výrobu vína se určitě nedočkáme

Robota na výrobu vína se určitě nedočkáme
Kořeny vinařství KOSÍK sahají do 19. století, kdy prastařeček Kosík založil první vinice v Dolních Bojanovicích. Současný majitel MUDr. Pavel Kosík začal budovat vinařství v roce 2003. Z vinařství, jež měl původně jen jako hobby, vytvořil prosperující firmu, která zpracovává až 180 tun hroznů ročně a vyrábí z nich 100 000 litrů vína. 

Zeptali jsme se Pavla Kosíka, co dělá pro ekonomickou a ekologickou udržitelnost svého podnikání. 

1.

Jak inovujete?

Za poslední čtyři roky jsme vysadili a obnovili 21 hektarů vlastních vinic. Předtím jsme byli do jisté míry závislí na nákupu vstupní suroviny, kdy si vinař ne vždy může vybírat. Vlastní produkce hroznů je podstatně výhodnější, protože umožňuje ovlivnit výrobní proces vína již od samého začátku – výbornou kvalitou hroznů.

2.

Jak se připravujete na průmysl 4.0?

Myslím si, že máme technologie na výborné úrovni. Žádné převratné změny v procesu výroby vína neočekávám, jde spíš jen o trend neustálého vylepšování stávajících metod a postupů. Robota na výrobu vína se tedy určitě nedočkáme.

3.

Jak energeticky hospodaříte?

Před nějakou dobou jsme ve všech prostorách firmy, tedy v kancelářích, čtyřech halách a sklepě, nechali vyměnit klasické zářivky a žárovky za úsporné osvětlení. Byl to šťastný krok, který nám přináší roční úsporu až 50 tisíc korun. V blízké budoucnosti plánujeme i využití solární energie.

4.

Jak šetříte životní prostředí?

Kromě snížení spotřeby elektrické energie se snažíme slučovat některé operace při péči o vinohrady tak, abychom snížili spotřebu pohonných hmot a tedy i emise. Daří se nám to díky novějším traktorům a strojům, kdy využíváme víceřádkové mechanismy, snižující počet pojezdů ve vinici. Také omezujeme používání chemických postřiků a chemických umělých hnojiv, která nahrazujeme ekologickými organickými.

5.

Jak podporujete zodpovědnou spotřebu?

Zhruba jednou ročně děláme na toto téma krátké školení pro našich deset zaměstnanců a jednou za měsíc pak vedoucí výroby pravidelně kontroluje dodržování nastavených postupů. Stejně jako doma jsem i vinařství zavedl šetření vodou a energiemi a také třídění odpadů, který je většinou recyklovatelný. Jak už jsem ale zmínil, klíčová je u nás úspora elektrické energie.

6.

Jak vnímáte společenskou odpovědnost?

Kromě zmíněného ekologického přístupu k podnikání naše vinařství sponzoruje různé akce pro lidi s handicapem a rovněž se snažíme o dodržování velmi dobrých pracovních podmínek pro zaměstnance.

Kosík

TIP

Vinařství Kosík je zákazníkem E.ON. Zjistěte i vy, co vám můžeme nabídnout. Stačí vyplnit nezávazný formulář.

Nejlepší články e-mailem