Online magazín o tom, jak ušetřit a inspirovat se ve světě energií

Stanislav Málek (vinařství Gotberg): Češi už si umí vybrat, špatné víno neobstojí

Stanislav Málek (vinařství Gotberg): Češi už si umí vybrat, špatné víno neobstojí
Moderní vinařství láká Čechy, kteří začínají poznávat kvalitní víno. Se Stanislavem Málkem z vinařství Gotberg jsme si povídali o tom, jak je důležitá konkurence nebo k čemu na vinici potřebují internet.

O Češích se často říká, že neumí poznat kvalitní víno. Jaká je vaše zkušenost? Vyvíjí se nějak chutě Čechů?

Já v tom vidím velký posun kupředu. Zatímco před 10 lety byla upřednostňována spíše kvantita, teď hraje prim kvalita. Češi a Moravané si už umí vybrat kvalitní víno a nedělá jim problém si za ním dojet, třeba i k nám do vinařství.

Platí ještě pořád stereotyp, že lidé z Čech neumí oproti Moravanům rozeznat dobré víno?

Myslím si, že ten rozdíl se setřel. Zvlášť ve velkých městech, kde mají lidé možnost navštěvovat různé ochutnávky vín, čímž si mohou na víno udělat vlastní názor. Dokonce bych řekl, že, „Pražáci“ jsou na tom někdy mnohem lépe než mnozí „Moraváci“, co si dělají vlastní víno.

V poslední době zažívají velký boom nové malé pivovary. Pozorujete podobný nárůst zájmu i u nových vinařství?

Určitě ano. Víno je v poslední době velice moderní záležitostí, dnes je „IN pít víno“. Jde to ruku v ruce s měnícími se stravovacími návyky Čechů. Už to není jen o bůčku, zelí a knedlíku. Podle statistik se lidé stále více zajímají o zdravé stravování a víno do tohoto trendu jistě zapadá. Navíc mají větší zájem o lokální speciality.

Dokázal byste říct, které víno vám jde nejlépe na odbyt?

Naše vinařství se nachází v Mikulovské podoblasti, kde se pěstují zejména bílé odrůdy. Ve vinicích jich máme celkem osm. Oblíbenost dané odrůdy záleží na sezóně, ale na Gotbergu se určitě nejlépe prodává pálava, ryzlink rýnský a tramín červený.

A máte pocit, že jsou v pěstování nějaké rezervy? Chtěli byste například rozšířit nějakou odrůdu?

Nyní máme osázené všechny viniční tratě, celkově tedy 56 hektarů vinic. V letošním roce budeme sklízet poprvé ze všech pěti viničních tratí, které Gotberg vlastní. Když jsme vysazovali tu poslední, už jsem nechtěl skladbu odrůd rozšiřovat. Myslím, že osm odrůd je dostatečných, některé bych dokonce klidně omezil.

Víno z vinařství Gotberg.

Proč?

Výběr a rozšíření odrůd se odvíjí od toho, jaký je o ně mezi konzumenty zájem. Nemůžeme tak rychle reagovat na nové odrůdové trendy, neboť životnost vinice se počítá minimálně na 30 let. Proto si myslím, že je lepší mít menší množství kvalitních odrůd, než mít všechny, ale nedělat žádnou pořádně. Součástí filozofie firmy je, že vyrábíme víno pouze z vlastních vinic.

A jak jsme na tom ve srovnání se zahraničím? Vidíte nějaký vývoj v kvalitě českého vína?

Kvalita jde pořád nahoru, protože konkurence je obrovská. Nemůžete si dovolit dělat průměrná vína. Morava má určitě co nabídnout, což dokazuje i to, že spousta moravských ale i českých vín vyhrává světové soutěže. Rezervy vidím u červených vín, což je dáno klimatickými podmínkami. Do budoucna se ale i ta budou víc přibližovat jižním vínům. Pokud však jde o bílá vína, jsme určitě konkurenceschopní.

Narazil jste na konkurenci. Jen ve vašem okolí je vinařství nespočet. Co to pro vás znamená?

Za mě je jenom dobře, že je tu tolik konkurence. Za novými vinicemi s moderními technologiemi jako je Gotberg v poslední době dojíždí čím dál víc cykloturistů. Klidně bychom přivítali i více takových projektů, protože i díky nim má Mikulovsko co nabídnout a není to jen o jednom vinařství. Lidé si všechna mohou projet, udělat si sami názor na kvalitu vína a vybrat si, co jim chutná. Trh si to pak roztřídí sám.

Kolik vína jste za rok schopní zákazníkům nabídnout?

Vína na Gotbergu prodáváme pouze v lahvi, jedná se výhradně o predikátní, tedy přívlastková vína. Naší prémiové řady vyrobíme zhruba 100 000 lahví ročně.

Vinařství Gotberg

Je to hodně?

Řekl bych, že je to dost. Konkurence je veliká a prodat toto množství v této cenové kategorii, to chce hodně šikovný obchodní tým. Ten my naštěstí máme. Naším cílem je takových vín prodávat co nejvíc, ale samozřejmě musíme reagovat na poptávku. Určitě bychom chtěli do budoucna vyrábět víc, výrobní kapacitu na to máme. Teď je naším úkolem zákazníky přesvědčit, že stojí za to do vín investovat.

Výroba vína je tradiční řemeslo, ale už při pohledu na budovu vinařství Gotberg je vidět, že máte blízko k moderním technologiím. Odráží se to nějak i v zpracování vína?

Určitě, vzhledem k objemu výroby by to bez moderních technologií nešlo. Věci jako řízená fermentace, vysoce šetrná posklizňová linka, nebo cross-flow filtrace jsou dnes již považovány za standard, který má i mnohý malý vinař. Skoro všechno víno zraje v nerezových cisternách, ale i v klasických dřevěných sudech. Klademe velký důraz na čistotu a hygienu celého provozu, což se odráží v kvalitě našich vín. A v neposlední řadě také nezapomínáme investovat do vinohradnické mechanizace. 

Takže na šlapání hroznů nohama můžeme zapomenout?

To asi ano. Snažíme se výrobu vína a pěstování révy co nejvíc automatizovat, protože je stále větší problém sehnat dostatek pracovníků, a to hlavně ve vinicích, kde je potřeba poměrně velké množství ruční práce. Vývoj jde mílovými kroky dopředu a stroje do vinic, které máme, tu potřebu podstatně snižují. Pomáhají při zelených pracích, ale třeba i při sklizni.

Jak probíhá takový mechanizovaný sběr?

Hrozen nesbírá lidská ruka s nůžkami, ale stroj, který ho dokáže sklidit rychleji, kvalitně, v neposlední řadě i levněji. Neznamená to však, že by některé hrozny nebylo lepší sklízet ručně.

Vinařství Gotberg

Plánujete investovat ještě do jiných technologií, které by vám práci usnadnily?

Už od vzniku tohoto projektu jsme věděli, co budeme ve vinařství potřebovat, takže všechno funguje, jak má a jak bylo naplánováno. To znamená, že nepotřebujeme nic zásadního měnit. V poslední době jsme jen rozšiřovali kapacitu sklepa, protože jednotlivé vinice začaly postupně jít do plodnosti. Letos už bychom měli poprvé sklízet ze všech vinic, a tedy i využít celou výrobní kapacitu. Samozřejmě pokud příroda dovolí a nebude skoupá zejména na déšť, který našim vinicím dlouhodobě chybí.

Dokázal byste říct, co má v Gotbergu největší nápor na spotřebu?

Výroba vína je poměrně energeticky náročná.  Nejvíc určitě během vinobraní, kdy je nejnáročnější chlazení cisteren. Během fermentace se totiž uvolňuje velké množství tepla a cisterny s kvasícím moštem je potřeba chladit. Ani po kvašení to ale nekončí. Když se vína v zimních měsících připravují na lahvování, tak je zase potřeba přihřívat. Naopak přes léto je víno, které ještě zraje v cisternách, potřeba dochlazovat. V neposlední řadě k vinařství patří penzion, který se musí vytápět a v letních měsících klimatizovat.

Využíváte nějak zbytkové teplo z chlazení, o kterém jste mluvil?

To zatím nevyužíváme, to jde, jak se říká, pánu bohu do oken. Naštěstí podstatná část budovy, kde víno vyrábíme, je zapuštěná v terénu. Masa půdy okolo funguje jako dobrá izolace, takže není potřeba tolik dochlazovat. Skladové prostory, které jsou kompletně v zemi, se nechladí vůbec.

TIP

Nejen vinařům umíme poradit se vším, co se týká enegie. Rádi pomůžeme i vaší firmě, tak se na nás obraťte!

Neuvažovali jste o nějaké technologii, která by vám s energeticky náročným provozem pomohla?

Když jsme začínali v roce 2009, chtěli jsme zprovoznit kotel na biomasu, kterou bychom si vyráběli z réví, které zůstává po řezu vinic. V současnosti ale spíše plánujeme na střechu výrobní haly umístit fotovoltaické články, abychom byli i částečně soběstační. Měly by nám pomoct především s chlazením cisteren a klimatizováním penzionu. Tento projekt již máme připraven k realizaci.

Vinařství Gotberg

Solární energii tedy zatím nevyužíváte?

Fotovoltaický článek zatím využívá pouze naše meteostanice. Ta nám přes internet posílá aktuální meteodata z našich vinic. Jde zejména o srážky a teploty.  Na základě těchto dat se rozhodujeme o správném a hlavně včasném ošetření révy proti houbovým chorobám a můžeme tak snižovat množství pesticidů, které se na vinici používají. Když se ještě zamyslím, fotovoltaický článek používáme v našem meruňkovém sadu, kde přes něj nabíjíme elektrický ohradník. Máme tam stádo ovcí, které se nám o sad starají.

Je vidět, že bez moderních technologií se opravdu neobejdete.

Ano, dokonce plánujeme postavit u vinařství rychlodobíjecí stanici. Jsme si vědomí toho, že elektroauta a elektrokola budou stále rozšířenější. Rádi bychom cyklistům, kteří nás navštěvují na elektrokolech stále častěji, nabídli možnost si u nás kolo rychle dobít.


O vinařství Gotberg a českém víně:

  • Vinařství Gotberg se nachází v Mikulovské vinařské podoblasti, kde sídlí téměř 2 500 pěstitelů. Rozlohou je to největší vinařská oblast v Česku.
  • 90 % českého vína pochází z Moravy, kde je přes 300 vinařských obcí.
  • Nejčastěji pěstovanou odrůdou bílého vína je veltlínské zelené, červenému vínu kraluje frankovka.
  • V Česku se průměrně vyrobí okolo 660 tisíc hektolitrů vína za rok. Jen třetina vín na pultech obchodů je ale českých, většina se dováží.
  • Podle posledních dat Českého statistického úřadu vypije průměrný obyvatel Česka téměř 17 litrů vína ročně.

 

Nejlepší články e-mailem