Online magazín o tom, jak ušetřit a inspirovat se ve světě energií

Aktuálně čtete

Zelené budovy se developerům vyplácejí
2 min 2502
31.7.2017 / mac / 2 min. čtení

Zelené budovy se developerům vyplácejí

Zelené budovy se developerům vyplácejí
Návrhy Ferdinanda Lefflera, zahradního architekta, designera a majitele ateliéru Flera – ať už pro privátní klientelu, developery nebo obce – ctí principy trvale udržitelného rozvoje. Počítají s využitím místně dostupných přírodních materiálů, jsou energeticky nenáročné a vyžadují minimum údržby. A samozřejmě jsou krásné. 

Při pohledu na realizace zahrad ateliéru Flera vás nejspíš napadne, jak vyčerpávající a nesmyslný je perfekcionismus a jak únavná a marná je snaha napodobit něco, co nevychází z nás samotných. Však také dokonale načančané, hojně hnojené a stále zelené plochy s rozsáhlými posekanými trávníky, vzorně vysypanými cestičkami a přesně vyrýsovanými záhony s kůrou a černou plachtou pod rostlinami jsou už dnes out.

Tento dosud rozšířený styl vystřídal trend energeticky nenáročných zahrad, jež díky výběru rostlin vyžadují minimum péče a současně vyvolávají dojem nedbalé elegance. Jsou přirozeně divoké, neučesané a mají půvab rozkvetlé louky.

Na zahradě se má odpočívat, ne dřít

Aby si zasloužili pojmenování „trvale udržitelné“, využívají se v nich výhradně lokální přírodní materiály, protože dovoz z velkých dálek by znamenal zbytečnou produkci CO². K těm nejčastěji používaným patří dříví, ocel, kámen, beton. Důležitý je také výběr zeleně, kdy jde často o kombinace nenáročných plevelných rostlin (traviny, kopřivy apod.). Kromě toho jsou tyto zahrady koncipovány tak, aby efektivně využívaly dešťovou vodu – díky dešťovým záhonům, jež zadržují srážky a filtrují vodu následně pomalu vsakovanou podložím, nebo povrchové drenáži, která brání vodě stát u krčků rostlin.

„Lidé slyší na udržitelnost, kterou si spojují se soběstačností, a odpustí takové zahradě i to, že není pořád svěže zelená. Zahrada by neměla vyžadovat neustálou péči, naopak by měla být pohodová a vyzývat k odpočinku v křesílku nebo v hamace,“ vysvětluje Ferdinand Leffler, ale jedním dechem dodává, že zcela bez údržby to nejde. Klienti si to prý často přejí, ale o každou zahradu je třeba se aspoň 2-3 roky po založení starat.

Developeři mají držet slovo

Ekologicky udržitelné pojetí „zelených oáz“, které počítá s minimem vstupů, bývá rovněž finančně méně náročné. A to je výhodné zejména pro obce, s nimiž Ferdinand Leffler rád spolupracuje, protože ho těší podílet se na utváření veřejného prostoru. Z projektů, jež slouží veřejnosti, se mu líbí Kampa, nebo vltavská náplavka. „Pokud bych měl jmenovat nějaký příklad ze světa, vypíchnul bych Olympic Park v Londýně, který lidé hojně využívají i po skončení her,“ dodává designer.

Také developeři si dnes stále častěji najímají zahradní architekty. Jejich velkou motivací je získání mezinárodního certifikátu, jehož získání je podmíněné ekologickým provozem, a který zvyšuje cenu nemovitosti. Developeři, kteří jsou ochotni přistoupit na podmínku trvalé udržitelnosti projektu a dodrží původní plán (tj. neořezávají naplánovaný rozsah zazelenění a investují do kvalitních materiálů, rostlin a půdy), mají v ateliéru Flera dveře otevřené.

Příkladem povedené spolupráce jsou například pražské projekty Truhlárna a Sakura, které dokazují, že i velkoměstské bydlení lze nenásilně a vkusně skloubit se zelení. Stejně jako je možné vnést přírodní prvky do administrativních budov jako je tomu například u atria Danube House nebo v projektu nového pražského Anděl Office House.

I plevel má právo na existenci

Mezi klienty ateliéru Flera však pořád převažují soukromé osoby. Pokud by některého ze zákazníků zajímalo, jak vypadá jeho „zelená oáza“ majitele Flery, zjistil by, že Ferdinand Leffler rozhodně nekáže vodu a nepije víno.

Naopak otevřeně přiznává, že se na vlastní zahradě nepředře: „Netrápí mě, když někde vyroste o hluchavku navíc. Jednou za měsíc vypleju všechny záhony a dál se nestarám. Na zahradě jsem požitkář, mám saunu, jezero a ohniště. Kolem běhají moje děti a taky psi, takže je tam veselo.“

Nejlepší články e-mailem