5 věcí, které byste měli vědět o EPC

22. 11. 2017 ela
3 min. čtení
V pár bodech

Hledání a realizace úsporných opatření jsou součástí každého úspěšného byznysu. O úspory energií se snaží 82 procent českých firem, jak ukazuje nejnovější spotřebitelský výzkum společnosti E.ON v B2B segmentu. S metodou EPC (Energy Performance Contracting neboli energetické služby se zárukou) se však doposud setkala jen desetina podniků a pouze čtvrtina z nich tento způsob financování využila.

  1. Jak funguje metoda EPC?

    Základem EPC je splácení investic do úsporných opatření z dosažených úspor. Vždy se jedná o komplexní projekt s cílem snížit spotřebu energií. „Ke snížení spotřeby energie a dosažení provozních úspor se využívají opatření investičního i neinvestičního charakteru, zejména však investice do nových technologií,“ uvádí na svém webu Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Celou službu zajišťuje pouze jeden dodavatel – firma energetických služeb označovaná zkratkou ESCO (Energy Service Company). Ta smluvně zaručí výši úspor a návratnost investic a poskytne potřebné finanční prostředky, zákazník je pak splácí až z dosažených úspor na provozních nákladech.
  2. Jaké úspory lze očekávat?

    Průkopníky financování metodou EPC jsou v České republice zejména města a obce. Například východočeský Hronov za posledních pět let tímto způsobem úspěšně financoval již řadu projektů. Nejprve zateplil budovy mateřských a základních škol a modernizoval devět zdrojů tepla. „Celkově jsme ke konci roku 2016, tedy za čtyři roky vyhodnocování projektu, ušetřili necelých 5,7 milionu korun,“ říká starostka Hronova Hana Nedvědová. Šest milionů korun pak Hronovští investovali letos ve druhé etapě projektu, a to do nového veřejného LED osvětlení a chlazení pro hlavní sál Jiráskova divadla. Očekávané každoroční úspory mírně přesahují půl milionu korun, prostá návratnost je tedy dvanáct let. Nové veřejné osvětlení by přitom mělo ušetřit téměř 80 procent nákladů na energie.
  3. Je EPC vhodná pro soukromé firmy?

    Metoda EPC je vhodná i pro soukromé subjekty, ať už výrobní, či nevýrobní. Dojednání smluvního vztahu je v tomto případě dokonce snazší, protože se na ně nevztahují rozpočtová a další legislativní pravidla platná pro veřejné organizace. V soukromém sektoru se ale jiným způsobem řeší zajištění úvěru, který firma energetických služeb zákazníkovi poskytuje. Zatímco ve veřejném sektoru stačí protokolární projednání projektu v zastupitelském orgánu, u soukromého podniku se využívají bankovní nástroje, například bankovní záruka.
  4. Pečlivá příprava zadání se vyplatí

    Projekty EPC jsou velmi komplexní a náročné. Vyplatí se proto přizvat si na pomoc odborného konzultanta, který pomůže s přípravou zadání i s průběhem výběrového řízení, zúčastní se jednání s uchazeči i uzavírání smlouvy. Potvrzují to i zkušenosti z Písku, který metodou EPC financuje úsporné projekty již od roku 2013 a nyní se chystá instalovat nové veřejné osvětlení v centru města. „Odbor investic a rozvoje nedisponuje kapacitami na technické zmapování stávající situace světelných bodů a zpracování odborného řešení pro určení zadávacích technických limitů na zhotovitele,“ objasňuje místostarosta Písku Josef Knot pro web TOP 09. Rada města proto podle něj schválila vypsání veřejné zakázky na konzultační služby při výběru poskytovatele energetických služeb.
  5. Pro malé objekty se EPC nehodí

    Metoda EPC má sice všestranné využití, nicméně není vhodná pro jakékoliv energetické zařízení a jakýkoliv objekt. Důležitým vodítkem je poměr mezi objemem investic a potenciálem úspor – prostá návratnost by měla být v ideálním případě od čtyř do osmi let. Z tohoto důvodu není metoda EPC vhodná pro rekonstrukce malých objektů, protože návratnost investic z úspor provozních nákladů je zde dlouhá. V soukromém sektoru se projekty většinou připravují na šest a méně let, ve veřejném sektoru to často bývá deset let. Při přípravě projektu je také třeba vzít v úvahu možnou budoucí změnu ve využívání objektu, což může způsobit značné změny ve spotřebě energie. Tyto případy se potom řeší dodatkem ke smlouvě.

Související články

Od dubna měníme pravidla na zákaznické lince. Často ji lépe zastoupí náš zákaznický portál
Od letošního dubna postupně měníme podmínky v poskytování servisu našim zákazníkům. Proto se v roce 2024 při komunikaci s Business Line setkáte s mnoha změnami. 
Víc najdete zde
Usazeniny sulfidu měďného v plynových armaturách
Plynárenské společnosti zaznamenaly na konci uplynulé topné sezony na některých odběrných místech tvorbu sulfidu měďného, který může způsobovat různé problémy v armaturách. Navzdory mediálnímu ohlasu se jedná pouze o nižší desítky případů a na vině není kvalita zemního plynu, ale spíš zanedbaná údržba. Co je dobré o tomto jevu vědět?
Víc najdete zde